Hundcoachens skarpa varning – här är misstagen du inte får göra med din vovve i jul: ”Säkra hemmet”

Julhelgen närmar sig med stormsteg. En underbar tid då hela tjocka släkten samlas och äter god mat, dansar runt granen och umgås.

För dig som har en hund hemma i jul finns det några saker att tänka på, för att säkerställa att din fyrbenta vän får en så bra tid som möjligt.

– Håll koll på vovven och säkerställ att han eller hon har det bra och får den kärlek och det utrymme som behövs, säger hundcoachen och hundpsykologen Kicki Fellstenius till Newsner.

Julen är en härlig tid för de flesta människor. Då kan man vara ledig och slappa, efter att man ätit och druckit gott. De flesta träffar även familjen och släkten.

För människans bästa vän, hunden, kan högtiden vara stressig. Det finns många faktorer som kan påverka din vovve negativt. Saker som du kanske inte ens tänker på är farliga eller stressande.

Läs mer: Polisens vädjan inför jul – efter oroväckande agerandet på vägarna: ”Inte de juleljus som du vill se”

Som tur är har Newsner tagit kontakt med hundcoachen och hundpsykologen Kicki Fellstenius inför julhelgen. Hon driver företaget Glada jyckar och podcasten ”Hundpodden med Kikki & Tage”. Dessutom har hon själv en beagle som heter just Tage.

Här kan du hitta henne på Instagram.

Kicki Fellstenius med beaglen Tage
Kicki Fellstenius med sin hund Tage. Foto: Matilda Nilsson

Kicki förklarar hur man med några enkla förberedelser och strategier kan se till att även ens hund kan njuta av en härlig tid i hemmet.

– Mitt viktigaste tips är att inte glömma bort hunden i firandet. Det är lätt hänt eftersom vi har så mycket att tänka på med matlagning, julklappar, städning och allt annat. Kom ihåg att ge hunden ordentligt med motion och mental stimulans så kommer den ha lättare att hantera påfrestningen som helgerna innebär. Tänk på att även vila och återhämtning är viktigt särskilt om det är många intryck. Håll koll på vovven och säkerställ att han eller hon har det bra och får den kärlek och det utrymme som behövs, säger hon till Newsner.

Stressigt med många människor

Runt de stora högtiderna samlas ofta fler människor än vanligt i husen. Bara en sådan sak kan vara väldigt påfrestande för en vovve – även om de tycker om sällskap. Det blir många intryck att smälta för dem.

– Hundar gillar och blir trygga av rutiner och när vardagen förändras kan det innebära stress för hunden även om den i grunden gillar människor. Om hunden dessutom är osäker kring människor som den inte träffar så ofta så är risken för stress ännu större. Fundera på om situationen är rimlig för just din hund och gör vad du kan för att underlätta, säger Kicki och ger ett par konkreta tips för att göra din hund trygg i miljön.

– Kanske vill hunden ligga i husses eller mattes knä eller vid deras fötter? Prata med släkten och be dem låta hunden vara ifred om det är det den behöver. Vissa hundar ÄLSKAR ju att få uppmärksamhet men även för den typen av hund kan det behövas lite avskildhet och vila emellanåt. Och det kanske rentav kan vara skönt även för husse eller matte att kunna ursäkta sig från stöket en stund och gå och vila middag med vovven? Packa med de saker du tror gör din hund extra trygg när ni går på besök; kanske en filt, ett tuggben och sina egna mat- och vattenskålar, säger hon.

”Hundsäkra hemmet lite extra”

En annan sak som man kanske inte tänker på är att man runt jul släpar hem speciella julblommor, granar och annat pynt som hunden kan skada sig på eller bli sjuk av om den får i sig.

Hur ska man resonera kring det? Bör man rentav undvika att ta hem sådana dekorationer?

Kicki Fellstenius och Tage
Hundsäkra hemmet och var försiktig med var du placerar julmaten och godiset – då gör du vovven en stor tjänst. Foto: Matilda Nilsson

– Detta måste anpassas utifrån hund och situation, men särskilt om man har en valp eller unghund kan det vara bra att hundsäkra hemmet lite extra kring jul. Placera pynt och annat högt upp så att hunden inte når eller varför inte göra ett staket av kompostgaller runt julgranen?, säger Kicki och fortsätter:

– Ätbara saker – särskilt choklad och russin som är giftigt för hundar – placeras ordentligt utom räckhåll. Med träning kan du lära hunden att inte röra pynt och godsaker, men det är alltid bäst att ta det säkra före det osäkra.

Turas om att ta ansvar

Det är alltså extra viktigt att hålla god koll på de ätbara fällorna som hunden kan bli riktigt sjuk av.

– Placera ätbart utom räckhåll och ta bara fram så mycket som äts upp av människorna, så att det inte blir liggande framme med ökad risk för att hunden får tag på. Passa på att ge hunden ett smarrigt tuggben så att hunden är sysselsatt och också får njuta medan julbordet serveras eller julgotterna tas fram. Ett tips är att i förväg träna hunden att ligga och vila eller tugga ben i en hage av exempelvis kompostgaller så att både hund och människor kan koppla av medan maten står framme, säger Kicki.

Sedan kan man också se till att hunden alltid har någon att vända sig till när den vill ha mys eller mat. Att man delar på ansvaret. Det underlättar även för oss människor.

– Ett annat tips är att turas om att ansvara för hunden… det är lätt för utomstående att glömma bort sig och råka ställa ifrån sig något ätbart inom räckhåll för hunden och då är det bra om det alltid finns någon som håller lite extra koll på hunden.

Många bra tips. Tack ska du ha, Kicki.

Nu hoppas vi att ALLA får en härlig jul. Vare sig du är människa eller hund så ska juletiden vara lycklig och härlig.