Jeanettes varma initiativ: Överraskar pensionärer med matkasse till jul

Medan många ser julen som den bästa tiden på året så finns det en stor skara människor som bävar inför årets mest ensamma dagar. När flera åker bort för att fira hos släkt och vänner så påminns andra om hur få de har i sitt liv. Och vissa om hur dåligt ställt de har ekonomiskt. 

Många svenska pensionärer lever i utsatthet och har inte råd eller möjlighet att fira någon jul. Därför har organisationen Vid Din Sida tagit fram idén om att leverera en “julkasse”, åt äldre. 

– De blir så rörda så att de blir tårögda. De förväntar sig inget sådant, säger Jeanette Höglund, grundare av Vid Din Sida till Newsner. 

Julkassen är ett välgörenhetsinitiativ från Vid Din Sida, som vill förbättra julupplevelsen för ensamma äldre. Frivilliga inom organisationen kör ut med en gåva i form av en stor kasse full med julmat och andra godsaker som hör julen till. 

Levererar julmat till fattigpensionärer

Kassen levereras som en överraskning vid dörren hemma hos äldre människor som “nominerats” till en kasse via Vid Din Sida

– Vem som helst kan nominera en person de tycker förtjänar en julkasse. Det är oftast ensamma eller fattiga personer som sitter själva någonstans kring jul. Då kör vi hem till dessa personer och överraskar med en kasse med julmat och annat gott, berättar Jeanette Höglund för Newsner.

Foto: Newsner

Julkassen fanns även förra julen, och var ett uppskattat koncept. 

– De blir så otroligt glada så du kan inte ana. De är inte vana att känna sådan värme, berättar Jeanette. 

Jobbar heltid med att hjälpa utsatta

Organisationen Vid Din Sida har precis som namnet antyder – i uppdrag att stötta de som har det svårt. Organisationen grundades på initiativ av Jeanette Höglund, efter att hon under sin år som ordningsvakt i Stockholm sett hur många pensionärer som lever i misär

Möten med äldre som hamnat snett i livet på grund av tragedier eller fattigdom påverkade Jeanette så mycket att hon valde att börja jobba heltid med att hjälpa dem. Idag är fattigpensionärer hennes hjärtefråga.

Hyllar generösa svenskar

Varje år kring jul är en jobbig tid för många ensamma äldre, och därför den tid som Vid Din Sida jobbar extra hårt för att förbättra deras tillvaro. 

”Får inga pengar från staten”

Förutom det dagliga arbetet med att mätta hungriga magar så ser de till att hemlösa får varma kläder och tak över huvudet. Allt möjliggörs genom frivilligt arbete och swishdonationer. 

– Vi får tigga för att få bidrag som ska gå till äldre. För vi får inga pengar från staten eller kommunen. Tack och lov är det är så mycket generösa givare här ute i Sverige. Det må finnas mycket elakhet, men vi har så många fina människor och så mycket företag som skänker till oss, berättar Jeanette. 

Ett av sakerna alla bidrag går till är julkassen, som ska delas ut till flera äldre dagarna innan jul.

– Jag har aldrig varit med om maken till ett mer generöst land än Sverige när det kommer till välgörenhet, säger Jeanette Höglund, grundare av Vid Din Sida. 

Foto: Christine Olsson/TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required