Om du någonsin upptäcker den här fläcken i nacken – kontakta din läkare

Sjukdomar kan uppträda många olika sätt och vis – och om man känner av något annorlunda symptom så är det alltid viktigt att ta det på allvar.

Många gånger är det säkert ingen som helst fara, men ibland kan det också vara kroppen som försöker varna om att något inte står rätt till.

Som den här mörka ringen i nacken – ett tecken som kan tyda på flera olika sjukdomar.

Den konstiga, mörka missfärgningen kan ofta misstas för att vara smuts och något man snabbt kan tvätta bort.

I själva verket är det dock en form av onaturlig hyperpigmentering som heter Acanthosis nigricans.

Bildkälla: Youtube

De mörka ringarna kan synas på flera olika ställen på kroppen, främst kring hudveck som i armhålorna, nacken, ljumskarna eller kring naveln.

En vanlig orsak till pigmentförändringarna är överskott av insulin, hyperinsulinism, eller hypoglykemi, alltså blodsockerfall – två tillstånd som kännetecknar diabetes.

Bildkälla: Youtube

Så var också fallet för den unga flickan Pantera Myhill. När hennes mamma upptäckte att hon hade en mörk ring i nacken så visade det sig vara typ 2-diabetes – vilket innebär att hon nu behöver få insulin varje dag.

– Jag vill att andra föräldrar ska veta att det kan hända ditt barn även om inte du har diabetes eller om ingen i din släkt har diabetes så kan det hända, säger Panteras mamma till ABC Action News.

Bildkälla: Youtube

Typ 2-diabetes innebär att kroppen har svårt att reglera sockerhalten i blodet. Det finns en stark koppling mellan denna typ av diabetes och fetma. Andra symptom på sjukdomen kan vara:

 Orkeslöshet

Törst

Försämrad syn

Klåda i underlivet

Att man måste kissa oftare 

En av riskerna med typ 2-diabetes är att pulsådrorna åderförfettas snabbare – vilket kan leda till hjärtinfarkt och stroke. Om typ 2-diabetes lämnas obehandlad kan det också ge komplikationer som blindhet, nervskador och njurskador.

Bildkälla: Shutterstock

Men de mörka ringarna på huden kan också vara ett tecken på andra, allvarliga sjukdomar – till exempel cancer.

Då visar sig symptomen ofta på mer ovanliga ställen än hudveck, som exempelvis knogar, fotsulor eller läppar.

Här kan du se ett klipp om Acanthosis nigricans:

Om du upptäcker att du har en konstig, mörk ring på huden så är alltså viktigt att du tar det säkra före det osäkra och går till läkaren.

Tveka inte att sprida vidare informationen så att fler kan uppmärksammas på kroppens varningssignal och få den vård de behöver!