Så förvandlas din kropp när du börjar äta dadlar varje dag – resultatet kommer att förvåna dig

Om du inte provat dadlar – gör det! I tusentals år har den torkade frukten varit populär i mellanöstern och Afrika där den växer, men det är inte förrän på senare år som vi i Skandinavien uppmärksammat de många fantastiska fördelar som dadeln har. Många är dock skeptiska till att dadlar är så söta, om du hör till dessa så kommer du att tänka om när du läst detta. Här är sex starka anledningar till varför du borde äta denna superfrukt varje dag.

1: De förbättrar synen

Det sägs ofta att morötter är bra för synen för att de är rika på vitamin A, likadant är det med dadlar. De är har ett högt innehåll av vitamin A som enligt Livsmedelsverket har en jättestor effekt på synen. Tillsammans med dadlars innehåll av zeaxanthin skyddar A-vitminet ögonen mot UV-strålar.

 

Foto: Shutterstock

 

2: Du får snabb energi

Dadlar har blivit ett populärt mellanmål i fitness- och gymvärlden sedan det uppdagades att de ger snabb energi och ligger lätt i magen. Enligt Dietguiden så är dadlar en snabb energikälla då de en liten dadel innehåller mycket fruktsocker och vitaminer.

 

3: De sätter fart på magen

Dadlar är rika på fibrer, vilket de flesta vet är det ultimata hjälpmedlet mot en hård mage. Fibrer utan vätska kan dock få magen att ha ännu mer att jobba med, vilket kan leda till magknip. Enligt Matkalkyl.se så består nästan en fjärdedel av en dadel av vatten, därför är de ett bra alternativ om du vill får fart på magen.

 

4: De stärker hjärtat

Kalium är ett ämne som spelar en viktig roll för hjärtat, speciellt om du har ett svagt sådant eller ligger i riskzonen för sjukdomar. Enligt sidan ”Kolla Hjärtat” så är dadlar en av de livsmedel som hör till de bästa kaliumkällorna.

Bra för hjärtat
Foto: Shutterstock

 

5: Dadlar är smärtstillande

Om du hör till de som inte tycker om att ta piller eller läkemedel trots att du har ont – prova dadlar! Dessa små torkade saker ser harmlösa ut, men är en fienden mot smärta. Detta för att de är rika på Magnesium samtidigt som de har en slags antibakteriell verkan. Enligt Ask Women Online så rekommenderas gravida att äta dadlar eftersom att de hjälper muskelsammandragningar och därmed minskar smärtan innan och vid förlossning, detta bland annat på deras höga innehåll av Magnesium.

Smärta
Foto: Shutterstock

 

6. De är ett substitut för socker

Vem älskar inte smaskiga bakverk? tyvärr är de sällan bra för varken insidan eller vikten. Dadlar har en väldigt söt smak och är ett superbra substitut för socker då de inte är konstgjorda. Plocka ut kärnorna och rör ihop en smet av dadlarna, använd det sedan istället för socker och smör när du gör chokladbollar eller andra bakverk.

Dadelbollar
Foto: Shutterstock

 

Personligen älskar jag smaken av dadlar och har ofta ner hackade sådana i yoghurten. Att de har så många hälsosamma fördelar ger mig bara fler anledningar att äta dem ofta. Dela gärna med dig av dessa fakta till andra, de kommer att tacka dig.