Foto: Jonas Ekströmer/TT

Expertens dom: ’Löfven måste vända utvecklingen med gängen – annars lär regeringen förlora valet’

Gängkriminalitet och grov brottslighet kan kosta Stefan Löfven statsministerposten.

Det menar SVT:s politiske expertkommentator Mats Knutson.

”Det är ingen vågad gissning att Stefan Löfven och hans regering lär vara rökt om man inte klarar av att vända utvecklingen”, skriver Knutson i en uppmärksammad analys.

STOCKHOLM 20200908 Statsminister Stefan Löfven läser regeringsförklaringen i plenisalen i riksdagshuset under riksmötets öppnande. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Valet 2018 blev historiskt turbulent. Valresultatet gav ingen majoritet åt varesig regeringspartierna eller oppositionen i den borgerliga alliansen.

Efteråt väntade långa och intensiva förhandlingar. Det var talmansrundor, där Andreas Norlén hamnade i fokus med sina fikastunder och diskussioner med partiledarna för riksdagens åtta partier.

Efter flera månaders förhandlingar blev resultatet till slut att Stefan Löfven (S) fick lämna posten som statsminister. Därefter följde fler talmansrundor, innan Ulf Kristersson (M) slutligen testades som statsministerkandidat i riksdagen.

Men förslaget förkastades sedan Centerpartiet och Liberalerna röstat nej till Kristersson som statsminister. De båda mittenpartierna hamnade ordentligt i fokus – och skulle komma att fälla avgörandet i regeringsfrågan.

C-ledaren Annie Lööf förklarade då beslutet i riksdagens talarstol:

– Centerpartiet gav tydliga besked inför valet, vi sökte mandat för en Alliansregering, samtidigt sa vi att vi inte skulle ingå i en regering som krävde SD:s aktiva stöd. Tyvärr fick vi inte det tydliga mandat för en Alliansregering som vi hade velat, sade Annie Lööf i talarstolen då.

Därefter följde fler förhandlingar innan riksdagen i december återigen röstade om Löfven som återkommande statsminister. Den gången blev det nej – och spekulationerna om Sverige skulle närma sig ett extraval tog genast fart.

Men kring årsskiftet fördes intensiva förhandlingar mellan de partier som senare skulle komma att kallas ”januaripartierna” – regeringen (S och MP) samt C och L.

Och 18 januari 2018 – fyra månader efter valet – röstade riksdagen slutligen fram Stefan Löfven som statsminister i en S-MP-regering med budgetstöd av de tidigare allianspartierna C och L.

Nu har riksdagen nått halvtid vilket innebär att det är två år kvar till nästa riksdagsval. Opinionssiffrorna har gått både ned och upp – och ned igen för det största regeringspartiet Socialdemokraterna.

I våras, mitt under coronapandemin, nådde S sin högsta notering på länge med 33,7 procent av väljarstödet i SCB:s stora mätning för maj månad. Det var en uppgång med över fem procentenheter sedan mätningen i november – ett rejält lyft för S.

Men sedan den toppnoteringen i början av sommaren har det gått utför igen för S i opinionen, och när Aftonbladet/Demoskop släppte sin mätning från slutet av sommaren samlade partiet 26,1 procent av väljarstödet. En minskning jämfört med valresultatet (28,26 procent), och skulle detta spegla valresultatet om två år så skulle det vara det sämsta resultatet för S i modern tid.

Nu menar en av landets tyngsta politiska expertkommentatorer, SVT:s Mats Knutson, att Löfven måste vända utvecklingen kring gängkriminalitet och grov brottslighet. Annars tror han att regeringen lär förlora nästa val, skriver Knutson i en analys som uppmärksammas i sociala medier.

”Oavsett vad kommer den här frågan att förfölja regeringen fram till valdagen, såvida inte regeringen och myndigheterna kan uppvisa ett tydligt trendbrott i utvecklingen innan dess”, skriver Knutson i sin analys.

Han fortsätter:

”Det är ingen vågad gissning att Stefan Löfven och hans regering lär vara rökt om man inte klarar av att vända utvecklingen”, skriver Knutson.

Även Aftonbladets ledarredaktion, oberoende socialdemokratisk, har på sistone kritiserat statsministern i frågan om gängkriminaliteten. ”Sover Löfven på sina möten?”, skrev tidningen i en uppmärksammad ledare och förklarade att S inte får tappa greppet om frågan om gängbrotten.

Löfven efter sömn-attacken: ”Vi höjer straffen”

Löfven gick till motattack mot Aftonbladets ledare i en intervju med Expressen. ”De verkar ha somnat själv på redaktionen”, sade statsministern. Han radade samtidigt upp en rad reformer som regeringen genomfört på området.

– Det är bara att läsa det 34-punktsprogram som vi tog för ett år sedan. Dels anställs det mer poliser än någonsin, de får läsa krypterad trafik, de har ökade befogenheter, vi höjer straffen, vi ska se till att skydda vittnen. Vi utreder möjligheten till kronvittnen. Så om man går in och tittar bara på det 34-punktsprogrammet så händer det en hel del. Med det sagt så kommer vi behöva göra mer. Men att påstå att ingenting görs, det är faktiskt förbannad lögn och dikt, sade Löfven till tidningen.

Vilken fråga tror du kommer vara viktigast på valdagen om två år? Vem vinner riksdagsvalet 2022? Kommer Stefan Löfven sitta kvar som statsminister en till mandatperiod, eller kommer oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) få en ny chans att ta sig in i Rosenbad?

Skriv gärna en kommentar om dina tankar!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);