Flera A-traktorer tagna i beslag – sju av tio var trimmade: ”Allvarliga brister”

Polisens insats med fokus på ungdomar i trafiken visade att flera fordon gick betydligt snabbare än 30 kilometer i timmen.

Nu vädjar polisen till alla föräldrar att kontrollera sina barns fordon, det rapporterar Mitti.

Under helgen stoppade Norrmalmspolisen 150 förare för en nykterhetskontroll på Lidingö. Under tiden passade man även på att kontrollera A-traktorer.

30 kilometer i timmen är den tillåtna hastigheten för en A-traktor. Men av de A-traktorer som polisen testkörde gick sju av dem betydligt snabbare än så.

Nu misstänks förarna för olovlig körning och deras fordon har tagits i beslag för teknisk kontroll.

– Det är 70 procent av de fordon vi har kontroll­erat som tagits i beslag på grund av allvarliga brister, säger Thomas Nordström, polis­assistent vid polisen Norrmalm.

När man ändrar på en A-traktor så att den kan köra snabbare klassas den inte längre som en traktor utan som en vanlig personbil, och då krävs ett B-körkort.

Polisen vädjar till föräldrar om hjälp

Nu vädjar polisen till alla föräldrar, som många gånger står som ägare på A-traktorerna, att kontroll­era hur fort dessa går.

– Vi vill nå ut till Lidingöbor och framförallt föräldrar till ungdomar som kör. Det är också viktigt för målsmän att veta att det inte bara är en fråga om trafik­säkerhet, säger Thomas Nordström.

– Det många inte vet är att man kan göra sig skyldig till olovlig körning genom att framföra fordon som går snabbare än 30 kilometer i timmen.

Att ”medvetet eller oaktsamt” tillåta någon under 18 år att köra en för snabb A-traktor kan innebära dagsböter eller återkallat körkort för en vårdnadshavare.

Ny praxis för A-traktorer

Nyligen infördes en ny praxis för A-traktorer, som gör det möjligt för polisen att vara hårdare mot unga förare och deras vårdnadshavare. 

De nya reglerna ansågs nödvändiga efter att A-traktor-relaterade olyckor ökat. Samt att många bilar dessutom är manipulerade så att de kan köra fortare än de har tillåtelse för. 

LÄS MER: Efter ökningen av olyckor med A-traktorer – nu varnar polisen för farliga trenden: ”Potentiell dödsfälla”

Eftersom en A-traktor endast får köra i max 30 kilometer i timmen är det heller inget krav på bälte i fordonet. 

Ny praxis gör det dock möjligt för polisen att vara hårdare mot de unga förarna.

Ungdomar kritiska

Bland annat så beläggs A-traktorn med en registreringsbesiktning (”regbes”) i samband med en flygande besiktning. Om A-traktorn bedöms som en personbil så räknas det som att föraren kört olovligt

LÄS MER: Tonåring körde a-traktor i 170 km/h och kraschade i diket – åtalas nu för vansinnesfärden

Foto: TT

Men ungdomar är starkt kritiska till ny praxis.

LÄS MER: Efter nya hårdare reglerna – ungdomar som kör A-traktor starkt kritiska: ”Löjligt”

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required