Foto: Jonathan Näckstrand/Claudio Bresciani, TT

Jimmie Åkesson sågar regeringen och landets hantering av coronakrisen: ”En massaker” på äldre

Jimmie Åkesson går till hård attack på regeringen och landets hantering av coronapandemin.

Nu kräver SD-ledaren en ”sanningsutredning” – efter de höga dödstalen inom äldreomsorgen.

– Det som har saknats är försiktighetsprincipen. Man har inte utgått ifrån en sådan, säger Åkesson till Aftonbladet.

I skrivande stund har 4 795 personer avlidit till följd av covid-19 i Sverige. Många har kallat det ett misslyckande och statsminister Stefan Löfven har bland annat aviserat ett äldreomsorgslyft som ska ge anställda bättre utbildning och en ”schysst” lön.

Nu riktar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kritik mot regeringens hantering av coronapandemin.

STOCKHOLM 20191016 Jimmie Åkesson (SD) under dagens riksdagsdebatt. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Enligt Åkesson har regeringen inte utgått från en försiktighetsprincip, och vill se en ”sanningsutredning”. SD-ledaren vill se regeringen göra mer eftersom smittan är ny, samtidigt som man inte vet så mycket om den.

– Därför ska man göra så mycket som möjligt, hellre för mycket än för lite, och sedan trappa av restriktioner i takt med att man ser vad som gör nytta och vad som inte gör det. Här har vi gjort tvärt om, säger Åkesson till Aftonbladet.

LÄS MER: M-ledaren öppnar för nära samarbete med SD – om regeringsmakten

I intervjun förklarar SD-ledaren att han och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är i kontakt i stort sett varje vecka. Det var i förra veckan som M-ledaren öppnade för ett nära samarbete med Sverigedemokraterna.

LÄS MER: S rusar i opinionen – SD rasar

Krävde Tegnells avgång

I förra veckan gick Åkesson ut i en debattartikel i DN och krävde statsepidemiolog Anders Tegnells avgång. Då fick SD-ledaren mothugg för att politiker inte avsätter tjänstemän i Sverige.

– Det är inget som han har att göra med. Det är varken regeringen eller han som anställer tjänstemän, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till SVT Nyheter.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör medgav att många har avlidit inom äldreomsorgen.

– Ja, men det är knappast smittskyddets fel, än mindre Anders Tegnells. Vi och andra ansvariga myndigheter har i flera år pekat på de uppenbara brister som finns inom äldreomsorgen. Det som har hänt inom äldreomsorgen är en följd av den eftersatta struktur och beredskap som finns i äldreomsorgen, med hög personalomsättning och så vidare, säger Carlson till SVT.

Johan Carlson. Foto: Folkhälsomyndigheten

Åkesson: ”Det är en massaker”

I dag menar Åkesson:

– Ytterst är det en uppmaning till regeringen att avsätta generaldirektören Johan Carlson, sedan får en ny generaldirektör tillsätta en ny statsepidemiolog, säger SD-ledaren till Aftonbladet.

Han menar att regeringens misslyckande är stort, särskilt när det kommer till hur coronaviruset spridits på äldreboenden.

– Det är en massaker. Tusentals människor har fått dö i förtid till följd av, hävdar jag, att man gjorde allvarliga missbedömningar initialt kring kraften i det här viruset. Man lät det spridas, säger Åkesson till Aftonbladet.

LÄS MER: Ebba Buschs stenhårda kritik mot regeringen i coronapandemin

Nedåt i opinionen för SD

Sverigedemokraterna har rasat i opinionen sedan coronapandemins utbrott. Partiet ville bland annat se att regeringen skulle stänga alla grund- och förskolor. En undersökning från Expressen/Sifo visade att sju av tio svenskar ville hålla skolorna öppna, och endast 12 procent tyckte som SD-ledaren.

Foto: Jonathan Näckstrand & Claudio Bresciani / TT

Vad har du att säga om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);