Simon, 18, väljer bort smartphone i en månad – nu hyllas hans initiativ av överläkaren Anders Hansen

Många menar att dagens ungdomar bär med sig sina smartphones var de än går och därför är frånvarande. I synnerhet i skolorna har detta setts som ett problem, då telefonerna stör ungdomarnas koncentrationsförmåga och sociala umgänge.

Nu vill 18-årige Simon Gustafsson bevisa att det går att vara utan en smartphone. I en månad ska han vara utan sociala medier helt och hållet. Ett initiativ som hyllas av överläkaren och psykiatrikern Anders Hansen.

Två veckor har gått av 18-årige Simon Gustafssons avgiftning från sociala medier. Hittills har han lagt märke till att han varit uttråkad vid fler tillfällen, men att han sovit bättre och mått bättre, och dessutom haft mer tid till läxor.

– Man kastar bort så mycket tid på ingenting. Jag tycker att man ska tänka på vad man gör med sin tid, säger han till Aftonbladet.

Simon beskriver sina två veckor utan en smart phone som en befrielse. Under perioden har han helt och håller distanserat sig från appar och sociala medier, och istället använt en mobiltelefon med knappar, så att folk kan få tag i honom och han kan ringa.

Anders Hansen: ”Fantastiskt”

18-åringens initiativ hyllas nu av överläkaren Anders Hansen, som gjorde ett hyllat sommarprat om psykisk ohälsa.

– Det är fantastiskt att höra, det ska bli intressant att se hur han påverkas. Fyra veckor är en lång period, säger Anders Hansen till Aftonbladet.

Foto: Anders Wiklund/TT