Svenska fastighetsjättens enorma donation till Ukraina – skänker en halv miljard: ”95% av allt jag äger”

En halv miljard kronor. Så mycket donerar Roger Akelius för att hjälpa de utsatta i Ukraina.

”Jag har gett bort 95% av allt jag äger”, säger han till P4 Göteborg.

Den 24 februari inledde Ryssland en invasion av Ukraina. Sedan dess är över tre miljoner människor på flykt från landet, enligt siffror från UNHCR.

Många engagerar sig nu för att hjälpa Ukraina och de som tvingats fly. Tidigare har vi rapporterat om privatpersoner som samlat in pengar, öppnat upp sina hem eller hämtat flyktingar med bussar.

Flera svenskar har kört ned förnödenheter och nyligen bidrog räddningstjänsten i Västsverige med skyddsmaterial och en brandbil.

Många väljer att donera pengar

De stora hjälporganisationerna har mobiliserat och genom bidrag från människor runt om i världen stöttar de både på plats och hjälper flyktingar.

Svenskarnas vilja att donera pengar är stor. Enligt insamlingsorganisationerna ligger gåvogivandet på rekordnivåer, rapporterade Dagens Nyheter nyligen.

Men en svensk gåva sticker nu ut ur mängden. P4 Göteborg meddelade igår att västsvenske mångmiljardären Roger Akelius, 77, själv donerar samma summa som två av de största hjälporganisationerna.

Människor tvingas fly från Ukraina – Foto: Lise Åserud / NTB / TT

Skänker en halv miljard

Roger Akelius äger över 18 000 lägenheter runt om i världen. Han har under åren byggt upp en enorm förmögenhet och är mångmiljardär.

Akelius väljer nu att matcha UNHCR:s och Unicefs donationer till krigsdrabbade Ukraina under mars månad, och bidrar med samma summa ur egen ficka. Den siffran är närmar en halv miljard kronor.

– Det fantastiska är då är att vi antagligen slår världsrekord i insamling, säger Akelius till P4 Göteborg och fortsätter:

– Jag har gett bort då 95% av allt jag äger till den här stiftelsen som då är rent i välgörenhetssyfte.

Roger Akelius har välgörenhetsstiftelsen ”Akelius Foundation” och har tidigare skänkt enorma summor till hjälporganisationer. Han är också tacksam för hur givmilda svenskarna är.

– Det är roligt att folk är så givmilda. Svenskar är helt fantastiska, säger han till P4 Göteborg.  

Här kan du läsa mer om hur du kan hjälpa de krigsdrabbade i Ukraina.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required