Uteslutning av SD blev droppen för Kristersson: ”För mig gick topplocket”

Ekots lördagsintervju i P1 berättar Ulf Kristersson om sina starka känslor när regeringen uteslöt SD ur samtalen om gängvåld.

– För mig gick topplocket, alltså. De förnedrade en svår fråga till politiskt spel, säger M-ledaren bland annat.

I Lördagsintervjun i P1 berättar Ulf Kristersson (M) om bakgrunden till varför han i början av december valde att ta ett möte med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

LÄS MER: M-ledaren Ulf Kristersson i möte med Jimmie Åkesson (SD): ”I flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika”

Annan värdegrund

I höstas bjöd inrikesminister Mikael Damberg (S) in samtliga riksdagspartier till samtal om gängvåldet – alla förutom SD.

– Vi har en annan värdegrund än SD, dessutom är SD:s förklaringsmodell för grund. Det här är ganska komplexa frågor där vi också måste ta seriösa åtgärder, sa Mikael Damberg i SVT:s Agenda den första september.

Regeringens uteslutning av Sverigedemokraterna fick Ulf Kristersson att bestämma sig för att träffa Jimmie Åkesson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under den EU-politiska partiledardebatten i riksdagshuset. Foto: TT

– För mig gick topplocket. De förnedrade en svår fråga till politiskt spel, som om deras väljare inte tog de här problemen på samma allvar och var lika oroliga som alla andra väljare. För mig blev det ett tecken på att nu måste jag försöka samla människor som vill fatta beslut i konkreta sakfrågor till gemensam handling för Sveriges bästa, säger han i Lördagsintervjun.

Jimmie Åkesson (SD) under dagens riksdagsdebatt. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Efter mötet har Ulf Kristersson fått kritik för att han inför valet 2018 lovade Förintelseöverlevaren Hédi Fried att han ”aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD”.

Ulf Kristersson har besvarat kritiken på sin Facebook-sida där han bland annat skriver att ”han inte lovade att aldrig prata med SD”.

LÄS MER: Efter kritiken – nu slår Ulf Kristersson tillbaka om löftet till Hédi Fried: ”Lovade inte

Sverigedemokraterna om Kristerssons reaktion

Henrik Gustafsson är presschef på Sverigedemokraterna. Han säger följande till Expressen om Kristerssons reaktion mot regeringens beslut att stänga ute SD ur samtalen om gängvåld:

– I grunden tyder det på att Ulf Kristersson verkar vara en hederlig och hygglig person och politiker, som står upp för demokratin och rådande demokratiska förutsättningar. 

– Som bekant är det en mindre sandlåda i riksdagen sedan vårt inträde 2010, där taktpinnen hålls utav Socialdemokraterna som av något skäl inte respekterar utfallen i tidigare val, tillägger han till tidningen.

Vad tycker du om Ulf Kristersson reaktion om att Sverigedemokraterna uteslöts av regeringen för att samtala om gängvåldet?