Expertens varning inför sommarens resor – här är misstagen som kan stå dig dyrt

Sommaren och semestrarna står för dörren. I takt med att svenska folket vaccineras vågar allt fler boka utlandsresor för att komma bort. Men att kliva på ett plan utomlands är fortfarande inte helt fritt från risker, i alla fall inte ekonomiskt. 

– Börjar du hosta åker du av planet, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare för Sveriges Konsumenter när hon gästar TV4

Tidigare i år berättade flera av de största resebyråerna att allt fler svenskar vågar boka utlandsresor igen, efter ett års pandemi.

Både Tui och Ving har bekräftat att flera av deras flyg som avgång till tropiska klimat i vinter redan är fulla. Men många svenskar vill komma iväg redan i sommar. 

Kan bli avslängd från planet

Men även om många ser samhällets vaccinationer som en möjlighet att resa fritt igen så kan det uppstå problem på vägen. Problem som man enligt Sveriges konsumenter ska vara beredd på. 

När Maria Wiezell, konsumentvägledare för Sveriges Konsumenter, gästar TV4 frågar programledaren Anders Pihlblad om man som svensk vågar boka en charterresa till Grekland i dagsläget. 

– Ja, det vågar man göra. Under förutsättningar att det kanske inte blir precis som man har tänkt sig. Det är inte säkert att man kommer iväg ens en gång, för det beror ju på vad ett test säger Maria Wiezell.

Hon fortsätter: 

– Och du får ju inte börja hosta eller ha feber när du ska gå på planet för då kan du ju bli avvisad från flygningen. 

Resebolagen bekräftar att fler svenskar börjar boka in charterresor. Vad tycker du om utlandsresor under pandemin?

Posted by Newsner on Monday, February 22, 2021

Tips till alla som bokar resa

Enligt henne tar alla som bokat utlandsresor nu en ekonomisk risk, med anlending av att flyg kan ställas in. För alla som bokar utlandsresor har hon därför ett tips som innebär att betala med kreditkort. 

– Om du betalar med kreditkort och resan bli inställd, och flygbolagen inte ersätter dig för den en inställd flygresan, då kan du vända dig till kreditgivaren, och vi har ju en del bolag som har gått i konkurs eller råkat ur för rekonstruktioner, eller som helt enkelt struntat i att betala tillbaka vid inställda flygningar, säger Maria Wiezell till TV4.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required