Larmet: En av fem pensionärer under fattigdomsgräns – ”Svenska systemet en skam”

Sveriges ekonomi blomstrar – men pensionärerna får inte skörda frukterna. 

De senaste tio åren har löntagarna blivit rikare – och ökat lönerna med cirka 17 procent jämfört med snittpensionen. Det enligt en undersökning som organisationen SPF Seniorerna gjort, skriver Expressen

Samtidigt blir fattigpensionärerna allt fler. 

Nästan var femte svensk pensionär under EU:s fattigdomsgräns – mindre än 12 100 kronor per månad. Andelen fattiga pensionärer ökar fort. År 2005 levde ungefär var tionde pensionär under fattigdomsgränsen. 

Mia Öman, 75, har en pension på 13 300 kronor efter skatt. Hon har jobbat som undersköterska i 45 år men tvingas ändå vända på kronorna. 

– Min dotter frågar ibland om jag behöver pengar, men jag vill stå på egna ben. Det är en hederssak. Har man arbetat så länge som jag gjort ska inte barnen behöva försörja sina föräldrar, säger hon till Expressen

– Systemet i Sverige är en skam. Det är oförskämt. De i riksdagen har sådana löner och bor i sådana områden, de har ingen aning om hur det ser ut.

Enligt Christina Rogestam som är ordförande i SPF Seniorerna är det pensionsreformen från 90-talet som gör pensionärerna fattiga i dag. Förut räknades grunden för pensionen ut med de bästa 15 åren i arbetslivet. Men sen reformen på 90-talet räknas i stället ett snitt ut på 40 år.

Att pensionärer blir allt fattigare kan också göra att de blir mer ensamma, menar Rogestam. 

– Du har till exempel inte råd att gå med kompisarna på fotbollen. Biljetten skulle du kanske klara av, men inte de en–två ölen efteråt. Eller så har du inte råd med fika på föreningsmöten. Då riskerar du att bli ensam och isolerad, säger hon till Expressen. 

Dela om du också tycker att pensionärerna måste få det bättre ställt!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna