Forskarnas experiment: Så här kan en framtida hållbar stad se ut.

Vi människor har gått mer och mer från att leva i naturen till att leva i städer och bara besöka naturen – i stället för att leva i samklang med den. Vi konsumerar också kraftigt, trots att vi har blivit mer medvetna med åren. Detta har så klart inverkan på miljön så i framtiden kommer det ställas krav på mer hållbara städer. Och det hjälper inte bara med tekniska lösningar. Människor måste också ändra sina beteendemönster. Nu har ett gäng forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm utvecklat designexperiment som visar hur framtidens hållbara stad kan komma att se ut. De ställer ut sina experiment på KTH.  

I november började campus Albano byggas i Stockholm. Det är ett campus för cirka 15 000 studenter som ska binda samman Stockholms universitet och KTH.

Nu har ett gäng forskare använt campus Albano som utgångspunkt för att skapa designexperiment som skulle fungera i en framtida hållbar stad. Här är några av experimenten:

• Gemensam vinddriven tvättstuga på hustaken.

– Tanken är att man ska tvätta när vädret tillåter det, det vill säga när det blåser och inte nödvändigtvis när man själv vill. Den traditionella tvättstugan i källaren upplevs ju sällan som något positivt. Då är det mer lockande att ta sin tvätt till taket. Att använda vindtorktumlaren. Att vara i direkt dialog med naturen, säger Loove Broms, forskare i interaktionsdesign och hållbar utveckling på KTH.

Bildkälla

Så kan morgondagens stad se ut_WeatherWash_rooftop_liten

• Gemensamt badhus med bland annat insamlat regnvatten – i stället för dusch i hemmet.

– Detta ger en starkare social aspekt kopplat till den personliga hygienen som vi tyckte var intressant att undersöka, säger Loove Broms.

Bildkälla

Så kan morgondagens stad se ut_WellBeing_interior_liten

Så kan morgondagens stad se ut_WellBeing_environment_liten

• Husfasader med inbyggda insekts- och fågelbon.

– Här inspirerades vi mycket av att försöka föra samman symboler för samhälle och natur. Istället för den traditionella glasfasaden adderar vi ytterligare ett lager där de två kan mötas. Så kan vi sudda ut gränsen natur/kultur då bin, växtlighet och fåglar kan finnas mer närvarande i stadsmiljön, säger Loove Broms.

Bildkälla

Så kan morgondagens stad se ut_Envelopes_environment_liten

• Heliosstaten: En spegel som automatiskt följer solen.

När ljuset reflekteras kan det belysa ett rum.
– Spegeln kan rikta ljuset där vi behöver det. Om man lyser upp ett rum slipper man tända lampor. Förr jobbade man under dygnets ljusa timmar, och heliostaten kan förlänga den tiden, säger Loove Broms.

• Odling av mat på balkongen och fasaden som reningsverk.

Studentlägenheternas duschar och badrum byts ut mot en stor balkongdel där det går odla mat. Här samlas regnvatten via stuprör. Det är också tänkt att avloppsvatten ska ledas genom rör på utsidan av huset och användas som näring till växterna.

Låter det flummigt? Experimenten är mer tänkta som inspiration än slutgiltiga lösningar, för att vi ska lära oss tänka och diskutera hållbarhet i framtiden. Du kan läsa mer på KTH:s hemsida.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna