Larmet: Livsfarliga fästingen har kommit till Sverige.

Fästingar hör dessvärre sommaren till och varje år tvingas vi vara extra försiktiga när vi ger oss ut i naturen för att slippa undan bett som kan leda till såväl borrelia som TBE. Men som om inte det vore nog kommer nu rapporter från professor Thomas Jaenson vid Uppsala universitet om att en ny, ännu farliga, fästing har hittats i Sverige.

Efter mer än 20 års letande har Thomas Jaenson, professor på institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet nu hittat bevis som visar att den farliga taigafästingen nu finns i Sverige, rapporterar Metro.

Arten kan vara bärare av ett betydligt mer dödligt TBE-virus än de virus som våra vanliga fästingar i landet brukar bära på.

– Jag förstod omedelbart att det var taigafästingen, eftersom den fångstmetod vi använde vanligtvis fångar upp mest nymfer (stadiet mellan larv och vuxen fästing), men nu fångade vi nästan enbart vuxna fästingar, säger Thomas Jaenson enligt Metro.

Taigafästingen lever i Ryssland, Finland och Baltikum men nu har den alltså hittats i Sverige. Närmare bestämt i Haparandas och Kalix skärgårdar.

Liknande taigafästingar, som hittats i Finland, har burit på ett TBE-virus av sibirisk variant som i normala fall inte finns i Skandinavien. Men det finns också en risk att de bär på Far Eastern-varianten av TBE-viruset, ett virus som orsakat hög dödlighet bland de som smittats.

– Den här formen av TBE-virus, Far Eastern, har ibland en dödlighet på upp till 30 procent av de som insjuknat, säger Thomas Jaenson.

Tack och lov har man ännu inte hittat denna variant av viruset i Sverige än, men enligt Thomas Jaenson kan det bara vara en tidsfråga innan det dyker upp även här.

– Speciellt allvarligt är det om de sprider TBE-viruset, eftersom man bara kan behandla en del av symptomen. För att skydda sig kan det vara en bra idé att vaccinera sig.

Såhär skriver Vårdguiden om TBE och vaccinering:

Fästingburen hjärninflammation, TBE, sprids med fästingar. TBE-viruset finns på flera håll i Sverige men främst i stora delar av Södermanland och längs Stockholms och Uppsala läns kusttrakter. Om du ska vistas i riskområden en längre period rekommenderas vaccination.

Läs mer om hur du vaccinerar dig på Vårdguidens hemsida.

Publicerad av Newsner, gilla gärna