<div class="fb-like" data-href="https://facebook.com/newsnervideo" data-width="320" data-layout="standard" data-action="like" data-size="large" data-show-faces="true" data-share="false"></div>
Leif Pagrotsky: Kollektivtrafiken borde bli helt gratis.

Leif Pagrotsky: Kollektivtrafiken borde bli helt gratis.

<script type="text/javascript" async src="http://adx.adform.net/adx/?mid=168698"></script>
<script type="text/javascript" src="http://adx.adform.net/adx/?mid=168702&rnd=%%CACHEBUSTER%%"></script>

Leif Pagrotsky, tidigare utbildnings- och kulturminister, är kritisk mot chockhöjningen av SL-kortet i Stockholm. Han skriver på DN Debatt att kollektivtrafiken borde betalas gemensamt av alla Stockholmare och inte bara av resenärerna då det det är lika självklart som att kostnaden för hiss i ett höghus delas av alla boende.  

<div id="smartclip-ad"> <div id='smartclip-passback-ad'> <script type="text/javascript"> googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/125128856/newsner.se.smartclip.passback', [300, 600], 'smartclip-passback-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/125128856/newsnerse-betwen-mobile', [[300, 600]], 'smartclip-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.display('smartclip-ad'); }); window.sc_smartIntxtNoad = function(){ googletag.cmd.push(function() { googletag.display('smartclip-passback-ad'); }); } </script> </div> </div>
<div id="smartclip-ad"> <div id='smartclip-passback-ad'> <script type="text/javascript"> googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/125128856/newsner.se.smartclip.passback', [580, 400], 'smartclip-passback-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/125128856/newsnerse-betwen-desktop', [[580, 400], [468, 400], [480, 400], [860, 610], [980, 300], [980, 240], [1250, 240], [1250, 300], [1250, 360], [1250, 600],], 'smartclip-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.display('smartclip-ad'); }); window.sc_smartIntxtNoad = function(){ googletag.cmd.push(function() { googletag.display('smartclip-passback-ad'); }); } </script> </div> </div>

Debatten om kollektivtrafiken i Stockholm har blossat upp igen efter nyheten om att SL chockhöjer månadskortet i Stockholm till 900 kronor i månaden. Höjningen är en del av Alliansens budgetförslag och orsaken är det budgetunderskott på över en halv miljard kronor som SL kämpar mot. Höjningen är tänkt att börja gäla efter sommaren.

I dag kostar kollektivtrafiken i Stockholms län drygt 13 miljarder kronor att driva. 7 miljarder av detta betalas av stockholmarna genom landstingsskatten. Ungefär lika mycket betalar de som använder kollektivtrafiken genom att de måste betala för att åka.
Men Leif Pagrotsky vill att kollektivtrafiken i Stockholm ska betalas gemensamt av alla Stockholmare. Han jämför det med att det är lika självklart att boende i ett höghus delar på kostnaden för hissen.

”Kollektivtrafik är lika självklart nödvändig för en storstad som hiss är i höghus. Jag har aldrig sett särskilda avgifter med spärrar, vakter och kontrollanter för hissar utan deras kostnader tas ut smidigt på hyran för alla i huset, även av de i bottenvåningen eller de som använder trappan. Den som föreslår något annat skulle bli utskrattad. Så borde det vara också i Stockholm, skriver Pagrotsky på DN Debatt.
Pagrotsky tycker dessutom att det är krånligt att ta betalt, ungefär en miljard av de totalt 13 miljarder som kollektivtrafiken i Stockholms län kostar per år går bort i biljettadministration.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.