Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Ny forskning: Snus lika farligt som cigaretter

Snus har länge setts som ett hälsovänligare alternativ till rökning och allt fler rökare fimpar ciggen för att gå över till att snusa istället.

Men snus är långt ifrån ofarligt, enligt en studie som norska TV2 tagit del av. När det gäller blodådrorna påverkas snusare lika mycket som rökare – och skadorna kan i värsta fall leda till hjärt- och hjärninfarkter.

Ny forskning från Norges tekniska- och naturvetenskapliga universitet i Trondheim visar att snusares blodådror påverkas långt mycket mer än vad forskare tidigare känt till.

1 500 män deltog i undersökningen, och resultatet förvånade till och med forskaren bakom studien.

– Det såg värre ut än jag trodde. Jag trodde rökarna skulle ha sämre resultat än snusarna, säger Eli-Anne Skaug, läkare och forskare vid NTNU, till TV2.

Studien visade att blodådrorna hos människor som snusade påverkas lika mycket som hos rökare. På lång sikt kan det leda till hjärt- och hjärninfarkter. Eli-Anne Skaug varnar nu alla ungdomar från att börja snusa.

– Det är kanske inte så lätt för en 17-åring att tänka att man får sin första hjärtinfarkt som 43-åring. Men jag hoppas att det sjunker in i alla fall, säger hon till TV2.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.

 
 

Läs mer om...