Gunnar fångade unika mötet mellan älgtjurarna på film: ”Speciellt”

I förra veckan var jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen ute och filmade.

Då fick han se på ett häftigt möte – när en vit älgtjur stötte på en brun älgtjur.

– För mig var det speciellt att se två så fina tjurar bredvid varandra, och just att en är brun och en är vit, säger han till Expressen.

Gunnar Glöersen har filmat älgtjurar i många år. Men det möte han skulle få ta del av i förra veckan skulle bli någonting alldeles extra. Strax utanför Karlstad fick Gunnar se när en stor vit älgtjur träffade på sin bruna motsvarighet, två tjurar han följt i flera år men aldrig sett tillsammans.

– Den vita har jag haft koll på sen hon var kalv för åtta år sedan. Den bruna har jag haft koll på lika länge men då var han nog tre år redan. Så jag har fotograferat dem i många år, men det här är så vitt jag vet första gången de går tillsammans innan brunsten, säger Gunnar till Expressen.

Till vardags jobbar han som jaktvårdskonsulent i Karlstad och han konstaterar att det är sällsynt att se en vit och brun älgtjur tillsammans.

Däremot är det inte lika ovanligt att se älgtjurar stå tillsammans, någonting som enligt honom helt enkelt handlar om trygghet.

Bildkälla: Youtube/Svensk Jakt

– Det är för att känna lite på varandra, mäta sig mot varandra under lite mer trevliga former. Det ska bevisa vem som är störst bäst och vackrast och kanske för att undvika att slåss i onödan längre fram, säger han till Expressen

Sedan det mäktiga mötet har Gunnar inte sett dem tillsammans igen. I Alsters älgskötselområde i Värmland är de vita älgarna, likt den som tog sig ett kvällsdopp tidigare i augusti, fredade. Att ha en vit älg i området har gett Gunnar och hans kollegor bra kunskap om hur älgarna rör sig, då de vita är så pass enkla att identifiera. 

– Under vinter och sommar rör han sig i ett ganska avgränsat område. När havren mognar visar han sig alltid i ett mycket begränsat område och när brunsten sedan kommer drar han cirka en mil västerut till kor som han verkar vara bekant med sedan tidigare, säger Göran till Svenskjakt.se.

Vilket otroligt fascinerande möte. Dela gärna Gunnars film vidare så fler får se den!

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.