Jeanette ordnar stämningsfullt luciafirande för pensionärer – bjuder på mat och sång: ”Bara kärlek”

Julen målas upp som den bästa tiden på året då alla ägnar mer tid åt att umgås med nära och kära och att visa dem uppskattning. För de som är ensamma blir julen av samma anledning den svåraste tiden på året, då ensamheten blir mer påtaglig. 

Bland svenska pensionärer är ensamhet ett stort problem, något som ideella organisationen Vid Din Sida arbetar för att motverka. I helgen ordnar de luciafirande med sång och middag utomhus för svenska fattigpensionärer. 

Ett stort luciatåg med begåvade röster ska tåga fram på Stockholms gator under söndagskvällen för att lysa upp för fattigpensionärerna.

Det bjuds på sång, glögg, och mat till alla de fattigpensionärer som Vid Din Sida arbetar för att hjälpa. Längst fram i tåget står lucian – artisten Linda Bengtzing.

– Det blir en överraskning. De vet inte om att vi planerat det här, så det ska bli så kul. Det är bara kärlek, berättar Jeanette Höglund, grundare av organisationen Vid Din Sida till Newsner. 

Foto: Newsner

Jeanette Höglund har vigt de senaste åren av sitt liv åt att försöka rädda fattigpensionärer ur misär och tuffa levnadsförhållanden. Detta efter att ha sett mycket “elände” när hon arbetade som ordningsvakt i Stockholm. 

Många äldre tvingas fira ensamma

Medan många ser fram emot julen och allt vad den innebär så påminns andra om hur få anhöriga de har i sina liv. Jeanette berättar att många äldre skäms för sin levnadsstandard, och därför tappat kontakt med anhöriga. Andra har få kvar i livet. 

– Ensamheten blir påtaglig. Vi har äldre som är hemlösa men som ändå skickar några hundralappar till sina barnbarn i julklapp, för att de inte ska veta hur illa de har det. Det är så sorgligt, säger Jeanette till Newsner. 

Två gånger i veckan ordnar Jeanette tillsammans med sin organisation Vid Din Sida soppkök dit de välkomnar Stockholms utsatta och fattiga äldre.

I helgen tänker de överraska några av Stockholms utsatta äldre med ett stämningsfullt luciafirande med varm mat och glögg. 

Bilden är en genrebild. Foto: TT

Svensk artist som lucia

För att överraska pensionärerna lite extra har Jeanette bjudit in sångerskan Linda Bengtzing, som ska vara lucia. 

– Jag ringde upp henne då jag vet att hon är månadsgivare hos oss, och hon sa ja direkt, berättar Jeanette. 

I vanliga fall hade ett luciafirande skett inomhus, men på grund av rådande restriktioner kommer allt att ske utomhus.

– Det kommer att bli så fint där med ljusen i mörkret. Jag tror att de kommer att uppskatta det väldigt mycket, och så bjuds de på mat och pepparkakor och annat säger Jeanette. 

”Så mycket fina människor”

Det är tack vare swish-donationer som Jeanette och de andra på Vid Din Sida kan genomföra luciafirandet och liknande välgörenhetsaktiviteter. 

– Det finns så många generösa givare här ute i Sverige. Det må finnas mycket elakhet, men så mycket fina människor, och så många fina företag som skänker till oss, det finns det, säger Jeanette till Newsner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required