Konstnärer gör underverk av några isblock.

Skulptering är en klassisk konstform och det får mig oftast att tänka på gamla marmorskulpturer som gjordes för flera hundra år sedan. Men det finns ju också en mängd andra material att göra skulpturer av. Själv byggde jag snögubbar när jag var liten, men min talang var ingenting i jämförelse med dessa konstnärer. Konsten kring isskulptering är ingen enkel sak, man använder ofta stora isblock som sedan karvas ut med hjälp av motorsågar, mejslar, slipmaskiner och andra verktyg. Beroende på temperaturen på isen, kommer sammansättningen och utseendet förändras, vilket gör isskulpturer till en svår konstform. Men trots utmaningarna finns det fantastiska isskulpteringar på många håll i världen och festivaler och tävlingar finns det gott om. Inte minst ishotellet i Jukkasjärvi har fascinerat tiotusentals genom åren. Kolla in några av dessa isskulpturer nedan!

Flickr/tuchodi

is1

Isskulpturer kräver ofta mycket jobb och skapas från flera isblock. I denna hästskulptur, kan du se hur blocken har staplats tillsammans.

Flickr/Janderson.L

is2

Även de mest detaljerade skulptur börjar som stora block. Titta noga på dessa galopperande hästar och deras lilla ryttare så ser du hur den är uppbyggd. Denna skulptur började alltså bara som en stor vägg av is!

Flickr/Massachsetts Office of Travel & Tourism

is3

Många väljer att ha isskulpturer för de är så iögonfallande som dekorationer. De används ofta på fester och bröllop, liksom under vinterfestivaler.

Flickr/La Priz

is4

I många länder hålls även isskulpteringstävlingar där artister får visa upp sina talanger. Det går också att ljussätta isen, så att effekten blir ännu större.

Skulpturer kan variera från naturlig storlek till massiva byggnader som folk kan besöka – eller till och med sova i.

Wikipedia/Ishotellet i Jukkasjärvi

Ice_Hotel_Church_Jukkasjärvi

Flickr/Rob Glover

rob1

För att skära i isen använder konstnärer använder allt ifrån motorsågar till små mejslar. Texturen av isen yta kan göras olika, ibland ser den snöigt vit ut, eller så är den mer tydlig och glänsande som glas.

Flickr/Janderson.L

is5

Fantasin flödar verkligen hos många isskulptörer! Vilka små detaljer.

Flickr/Gordon Bell

gordon

Men allt handlar inte om storlek. Konstnärerna vill också utmana sig själva att skapa skulptur i de mest uppseende virvlande formerna…

Flickr/Joanna Poe

is7

Så vackert!

Flickr/Suzanne Geilis

suzanne

När de färgläggs med ljus är det svårt att inte bli imponerad.

Flickr/Travel Bruinswick

brin

Gilla gärna om du tycker att dessa isskulpturer är fantastiskt vackra!