Hon försvann spårlöst med sitt plan 1937. 79 år senare kan mystiska gåtan äntligen ha fått ett svar.

Modiga kvinnor som brutit barriärer finns det gott om i historieböckerna. Men en kvinnas livsöde har verkligen fascinerat mig genom åren: Amelia Earhart. Hon bröt verkligen mot normerna när hon som första kvinnliga piloten flög helt ensam över Atlanten 1932. Trots hårda stormar och tekniskt strul i planet lyckades hon genomföra flygningen, bara några få år efter Charles Lindbergs berömda flygning. Amelia Earhart blev världsberömd som flygpionjär, men bara 5 år senare försvann hon och hennes plan spårlöst efter en jorden-runt-flygning. Ingen vet vad som egentligen hände, men 2016, 79 år Amelias mystiska försvinnande, kan kanske gåtan ha fått sin lösning.

amelia1

Amerikanskan Amelia Earhart blev berömd efter en lång rad djärva flygningar, men hon är kanske mest känd för att ha korsat Atlanten på egen hand 1932. Hon flög solo med sin röda Vega från Newfoundland och landade i Londonderry på Irland efter en resa på 15 timmar och 18 minuter i luften.

earthwalker

Att flyga var i början av 1900-talet en extravagant och få förunnad lyx som var bara rika och modiga män sysslade med. Flygning ansågs vara ett strikt, manligt privilegium. Under hela sin karriär kämpade Amelia för kvinnors rätt att också få flyga. När hon kom tillbaka till USA efter sin Atlant-flygning mottogs hon som en hjälte och fick flera utmärkelser.

Amelia Earhart

Men lika berömd som hon är för att ha korsat Atlanten, lika mystiskt är hennes försvinnande fem år senare. Amelia, som under hela sitt liv trotsat oddsen, beslutade sig 1937 för att bli den första kvinnan i historien att flyga jorden runt.

rout5

Det var ett projekt förenat med mycket stor fara, men resan gick bra till en början. Den 2 juli 1937 försvann dock hennes flygplan över Stilla havet. Den officiella versionen är att Earhart störtade i närheten av en liten ö i Stilla havet.

amelia9

Efter försvinnandet beordrade president Roosevelt personligen order om att allt som kunde flyta skulle sättas in för att leta efter planet och Amelia. 9 skepp och 66 flygplan letade, men ingen hittade några spår av planet. Efter 16 dagars sök blåstes letandet av och få trodde att Amelia var vid liv.

earhart

Men det tog inte lång tid innan alternativa teorier om vad som hänt dök upp. Sedan försvinnandet har historikerna debatterat hur en av 1900-talets mest berömda kvinnor bara kunde gå upp i rök.

1280px-Howland_Itascatown

En hypotes går ut på att Earhart på uppdrag av USA skulle fotografera japanska militäranläggningar. En del tror hon togs till fånga och avrättades av japanerna. Andra tror att hon försökte landa på ett rev vid den lilla obebodda atollen Nikumaroro. Flygplansvraket ska sedan sköljts ner från revet när högvattnet kom in och därför inte upptäckts från luften.

amelia_earhart_loc_hec-40747-ktyLJkXur3X6NFArpdggrA

Genom åren har ett stort antal utredningar, rapporter, avhandlingar och böcker skrivits om försvinnandet. Men nu tror sig den amerikanske författaren W.C. Jameson ha löst en av historiens största gåtor. Enligt Jameson var Amelia Earhart i själva verket spion för USA, Earharts flygplan var nämligen utrustat med speciella kameror, som kunde fotografera japanska militärbaser på öarna i Stilla havet.

earhart4

Earhart ska ha tillfångatagits av japanerna och satt under andra världskriget i ett fångläger. Japanska fiskare har vittnat om hur de såg Earhart plockas upp av japanska soldater i havet. Efter krigsslutet fördes hon tillbaka till USA, där hon levde under en ny identitet fram till sin död 1982. Men varför?

hoover

Jameson tror att president Roosevelt var rädd för att det amerikanska folket skulle vända sig emot honom om de fick reda på USA vetat om att Amelia suttit i japanskt fångläger under kriget. Att en av USA:s mest berömda kvinnor suttit i fångläger utan att USA försökt frita henne skulle vara en skandal som Roosevelt knappast kunde hämta sig ifrån.

”Roosevelt skulle stämplats som feg och oduglig. Hans image skulle aldrig ha överlevt ett sådant angrepp”, har Jameson berättat för Daily Mail.

USCGS_Itasca

Jamesons teorier baseras bland annat på att ett stort antal dokument om Earhart-försvinnandet som har försvunnit under mystiska omständigheter. Hela 113 dokument är fortfarande hemligstämplade och viktiga sidor från loggböckerna på fartyget Itasca, som hade den sista kontakten med Earhart, är spårlöst borta.

Earhart-electra_10

Och inom kort kan kanske Jameson få fram ännu mer bevis för sin sak. Amerikanerna Les Kinney och Dick Spink meddelade nämligen sommaren 2015 att de hittat metallbitar nära Marshallöarna, som kan vara rester av från Earharts flygplan. Delarna undersöks fortfarande och om de visar sig tillhöra Earhart kan de förstärka Jamesons teori, eftersom Marshallöarna var ockuperade av japanerna 1937.

 

Flickr/SueWaters

7483626588_52e7deb080_o

W.C. Jameson är långt ifrån den enda som försökt lösa gåtan kring Amelia Earharts. Ingen vet fortfarande säkert vad som hänt, men håll om att hans tankar får fantasin att skena iväg? Jag undrar verkligen om det kan stämma. På ett sätt hoppas jag det, för det vore tragiskt om hon bara försvann i Stilla Havet.

Men oavsett vad som hände Amelia Earthart kan vi väl alla vara överens om att hon var en kvinna som var långt före sin tid och hon visade verkligen att kvinnor har precis lika stor rätt att ta för sig och utforska världen som männen har. Jag hoppas hennes minne lever för lång tid framöver och kan hjälpa till att inspirera andra som vill följa sina drömmar!

Gilla gärna Newsner Historia om du vill ha fler liknande artiklar på Facebook.