Det finns exakt 13 anledningar till att du borde unna dig en chokladbit idag.

Choklad är något jag aldrig kan få nog av, men det får inte gå till överdrift… (Lättare sagt än gjort). En sån här dag får man dock unna sig några extra bitar, för den 11 november är det faktiskt Chokladens dag! Här kommer 13 anledningar till varför du borde unna dig en bit choklad idag.

1. Det är bra för hjärtat.

Enligt flera studier kan mörk choklad skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. En studie vid San Diego State University visade att personer som åt 50 gram mörk choklad varje dag under två veckor fick lägre blodsocker och lägre nivåer av det dåliga kolesterolet, jämfört med en annan grupp människor som inte åt mörk choklad. Även en studie från Australien med 2000 personer har visat att en daglig dos av mörk choklad kan förhindra hjärtattacker.
Källa: EurekAlert

2. Choklad kan verka lugnande.

Alla har vi väl kopplat av med en bit choklad i lugn och ro? Nu finns det också vetenskapliga bevis för att personer blir lugna av choklad. Enligt en studie från The Journal of Psychopharmacology var personer som åt choklad mer lugna än personer som inte åt choklad.
Källa: Journal of Psychopharmacology .

3. Choklad kan skydda huden mot UV-strålning och förbättra huden.

En tysk studie på kvinnor visar att mörk choklad, som innehåller flavonoider, kan verka som solskyddsfaktor och skydda huden mot UV-strålning.
Källa: The Journal of Nutrition.

4. Sänker blodtrycket.

Forskare vid Yale University har upptäckt att tebromin, det bittra ämnet i chokladen, kan vara det som håller blodtrycket i schack. En studie visade att personer som åt choklad hade större benägenhet att få jämnare blodtryck.
Källa: Yale University.

5. Snällt mot blodsockret.

Enligt en studie från Karolinska institutet och Örebro universitet ökar mjölkchoklad och vit choklad blodsockerhalten och insulinnivån. Mörk choklad har däremot mycket lite påverkan på insulinnivån. Därför är mörk choklad särskilt bra för överviktiga och de som har diabetes:
Källa: Karolinska Institutet.

6. Vitaminrikt.

Kakao innehåller mycket antioxidanter och flera typer av mineraler och vitaminer, som exempelvis magnesium, natrium, järn zink och kalcium.

7. Lägre BMI.

Chokladätare brukar ha lägre BMI än de som säger nej till det goda, det visar en amerikansk studie där 1000 personer deltog. Människornas matvanor kartlade och det visade sig att de som åt mer choklad hade lägre BMI än de andra. Studien kunde dock inte fastställa att alla låga BMI hade med choklad att göra.
Källa: Scientific American.

8. Kan hjälpa mot kronisk trötthet.

Choklad kan faktiskt ha en väldigt stor effekt på att minska symptomen för personer som är drabbade av kronisk trötthet, enligt en studie gjord av brittiska forskare.
Källa: Hull York Medical School.

9. Chokladmousse = elegant.

Det finns desserter och så finns det desserter. Men det finns nog ingen efterrätt som är så elegant som en chokladmousse. En chokladefterrätt kan piffa upp vardagen så att det känns lite roligare och lyxigare. Den behöver inte vara så komplicerat. Du lagar den enkelt själv, och den är inte bara god, den kommer få dig att känna dig elegant också!
Källa: Huffington Post.

10. Mjölkchoklad minskar risken för stroke.

De flesta hälsofördelar kopplas oftast samman med mörk choklad. Men för alla mjölkchokladälskare finns också minst en god nyhet. Enligt en studie vid Karolinska Institutet så verkar choklad minska risken för stroke. Ju mer du äter desto bättre, eftersom varje 50 gram du äter i veckan minskar stroke-risken med 14%. Det spelar ingen roll om man äter mörk choklad eller mjölkchoklad.
Källa: Karolinska Institutet.

coco2

11. Choklad kan göra dig lycklig.

Enligt den amerikanska studien Chocolate Happiness Undergoing More Pleasantness blir vi lyckliga av choklad. Studien visade att personer som åt choklad var mer benägna att vara lyckliga än personer som inte åt choklad. Så att en chocolate chip cookie kan hjälpa dig igenom en jobbig dag är inte så konstigt.

12. Du kan doppa nästan allt i choklad.

Du kan doppa nästan allt möjligt i choklad. Exempelvis jordgubbar, hallon, brownies, nötter och marshmallows. Men det finns vissa saker som inte blir så goda. The Huffington Post testade att chokladdoppa bacon, torkat kött, lök, fisk, vattenmelon och pickles. Men det var ingen succé.
Källa: Huffington Post.

13. Det är gott!

Här behövs inga vetenskapliga studier eller avancerad forskning i labratorier. En sak kan vi vara väldigt säkra på = Choklad är väldigt, väldigt gott!

coco1

Vi på Newsner älskar choklad. Gilla gärna om du gör det också.