Förslaget: Låt äldre få använda rutavdrag – för att få sällskap och slippa ensamheten

Äldre ska kunna nyttja rutavdrag för bland annat sällskap och rastning av sällskapsdjur eller matlagning.

Det är ett förslag från regeringens utredare Ulf Rehnberg som menar att det skulle kunna vara ett komplement till den redan pressade hemtjänsten, rapporterar TT.

Förutom ovan nämnda tjänster ska den som har fyllt 65 även kunna få hjälp med trädgårdsarbete och tillsyn av bostaden även när den äldre är hemma, plantering av växter och bär- och fruktplockning i trädgården, föreslår Ulf Rehnberg som även vill att barnbarn och syskon ska omfattas av avdraget om de köper tjänster till släktingen.

Foto: TT/ Shutterstock

– Vi tänker att man möjligtvis skulle kunna underlätta för anhöriga att hjälpa äldre, och vi tänker oss att det möjligtvis skulle kunna vara så att man skjuter upp beslutet att gå i pension om man får del av ett rutavdrag, säger utredare Ulf Rehnberg till TT.

Ordentlig ordning och systematik

Rehnberg tycker däremot inte att det är lämpligt med ett särskilt rutavdrag för äldre. Men han tycker att det kan finnas anledning att utreda frågan om själva åldersgränsen, eftersom det kan vara otydligt om vem som har ansvar för att ge de äldre stöd.

– Det finns redan i dag en konfliktyta, en otydlighet vem det är som faktiskt har ansvaret för att tillgodose de äldres behov, säger Rehnberg och fortsätter:

– Om staten då säger att nu ska vi ha ett rutavdrag som bara gäller för äldre, det vill säga precis de personer som staten vill att kommunen ska ägna sig åt, tycker jag att då bör man ha en ordentlig ordning och systematik för det, säger han.

Förslaget får kritik

Fackförbundet Kommunal är kritiska till förslaget. De menar att det riskerar att leda till ökad ojämlikhet och en urholkad äldreomsorg.

LÄS MER: Löftet: Nytt pensionstillägg till pensionärer – så här mycket mer pengar får de i plånboken

”Blir detta beslut verklighet riskerar vi att se ett systemskifte inom svensk äldreomsorg. Jag förutsätter att den socialdemokratiskt ledda regeringen aldrig lägger fram ett sådant här förslag till riksdagen”, säger Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal, i ett pressmeddelande.

Men Rehnberg tycker att den årliga summan, 86 miljoner kronor, som förslaget skulle kosta staten, är liten.

Vad tycker du om det här? Är det rätt väg att gå?

Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);