Förbipasserande filmade medvetslös person på gatan – nu rasar polisen över beteendet: ”Är det lämpligt?”

I förra veckan anträffades en medvetslös person utomhus i regnet, när polisen kom till platsen möts de av personer som står och filmar.

Nu ryter polisen i från ordentligt i sociala medier.

Det var den i mitten på förra veckans om en person anträffades medvetslös i Hornstull, Stockholm.

Flera patruller larmades till platsen där personen låg i regnet. De två patrullerna som anlände till platsen först konstaterar andning och puls och påbörjar vårdande åtgärder i väntan på ambulans.

Beteendet fick polisen att ilskna

Men trots kaoset på plats och den känsliga situation som alla inblandade befann sig i, ställde sig förbipasserande och filmade.

Det fick polisen att ilskna till ordentligt, något de delade med sig av på sociala medier.

”Då vi kommer som tredje patrull möts jag först av personer som dels står i vägen för oss men även står och filmar i olika appar. När jag kliver ur bilen går jag via en av personerna och i förbifarten frågar jag om personen själv tycker det är lämpligt att filma någon som råkat ut för en olycka. Personer blir tyst, plockar ner mobilen och lunkar från platsen”, skriver polisen på sin Facebook.

Lägg ut, lägg ut!! Flera patruller larmas till Hornstull där en man påträffats medvetslös på marken i regnet. Två…

Posted by Polisen Södermalm on Wednesday, November 18, 2020

Tusentals personer har reagerat på inlägget och många rasar över personernas beteende.

”Vad är det för fel på folk tänk om det varit en nära anhörig er”, skriver en person.

”Man hjälper människor som råkat illa ut, filmar inte!!!”, skriver en annan.

”Vad är det för fel på folk😡😡😡😔😔😔min bror är brandman och har berättat liknande historier😱😱vidrigt och ledsamt…”, skriver en tredje.

Vad gäller den personen som var medvetslös var det en diabetiker som hade för högt sockervärde, så kallad hyperglykemi. Och blev efter vård på sjukhus helt återställd.

Lagen om olaga integitetsintrång

2018 infördes lagen om olaga integritetsintrång, vilket gör att man inte får sprida bilder eller video på sådana händelser.

Däremot får man fotografera och filma, vilket gör att polisen inte kan göra så mycket åt saken.

Foto: Facebook/Shutterstock

Men oavsett vad personerna tänkt göra med filmerna så tycker polisen att det är högst olämpligt.

”Det är inte bara högst olämpligt utan även olagligt att filma för att sprida material på personer som befinner sig i utsatta situationer. Det tål tydligen att upprepas. Brottet den som filmar gör sig skyldig till är olaga integritetsintrång och kan ge böter eller fängelse”, skriver polisen i inlägget.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);