Nya beslutet – nu ska alla äldre få en fast kontakt i hemtjänsten: ”Väldigt viktigt”

Från och med den 1 juli i år ska alla äldre med hemtjänst få en namngiven omsorgskontakt.

Det beslutade regeringen den 4 maj i år, det rapporterar Mitti.

Den fjärde maj antog Riksdagen regeringens förslag om en fast omsorgskontakt inom hemtjänsten.

Lagen träder i kraft den 1 juli 2022 och i och med den vill regeringen att det blir krav på att den som utses till fast omsorgskontakt ska vara undersköterska.

Den nya lagen innebär att innebär att alla som har hemtjänst inte bara ska ha en fast person de kan vända sig till. Den personen måste dessutom ha en undersköterskeutbildning.

Foto: TT

Den nya lagen syftar till att öka tryggheten och kontinuiteten för personer med hemtjänst.

– Välfärden är en avgörande del av det svenska samhället. Den är livsviktig både för dem som behöver den och dem som arbetar i den. En stark välfärd måste prioriteras och få kosta, sade socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff i september i fjol

Hon berättade att det är ett förslag som bygger på Barbro Westerholms (L) utredning.

– Den innebär en kvalitetshöjning inom såväl privat som offentligt driven äldreomsorg. Alla hemtjänsttagare ska genom den här reformen tilldelas en namngiven undersköterska som håller ihop hemtjänsten. Annars är det i dag ett problem att man som äldre har många kontakter och att hemtjänsten kan upplevas som splittrad och kanske ibland också otrygg, säger socialminister Lena Hallengren (S).

LÄS MER: Regeringen satsar miljarder på äldreomsorgen – nu ska alla hemtjänsttagare få en fast omsorgskontakt

Vad gör en omsorgskontakt

I rollen som fast omsorgskontakt ingår bland annat att koordinera insatserna kring den äldre. Kontaktpersonen ska också vara en person som brukare och anhöriga kan vända sig till för att få stöd och svar på frågor om omsorgen.

I Stockholms Stad arbetar men redan med en liknande metod som de kallar för kontaktmannaskap.

– Jag tycker att det är en bra lag. Att veta vem man ska vända sig till, och att de äldre och deras anhöriga känner sig trygga med sin kontaktperson, är väldigt viktigt inom hemtjänsten, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) till lokaltidningen Mitti.

Däremot har de ännu inget krav på att den personen bör ha en undersköterskeutbildning.

– Staden har bedömt att det inte kommer att bli några problem, men nu när lagen gått igenom kommer vi behöva se över frågan för att säkerställa rätt kompetens. Under remisstiden kom äldreförvaltningen fram till att det inte kommer att innebära några större kostnadsökningar för kommunen.

Vad tycker du om den nya lagen? Dela gärna med dig av dina tanker i kommentarsfältet på Facebook.