Foto: TT

Nya hälsobeskedet om Jimmie Åkesson – efter dramat i direktsändning

Jimmie Åkesson hostade och snörvlade i riksdagen – och fick genast frågor om han testat sig för covid-19.
Nu har svaret kommit.
SD-ledaren är inte sjuk – här berättar han om testet.

Det var i samband med riksdagsårets första debatt för lite drygt en vecka sedan som Sverigedemokraternas partiledare skapade rubriker.

Anledningen?

Han hostade och snörvlade i kammaren – två tecken på vad som skulle kunna vara covid-19-symptom.

Det fick han genast frågor om efter den direktsända debatten, som stundtals var både dramatisk och hätsk. SD-ledaren dundrade i talarstolen – och riktade kritik mot regeringen vad gäller hanteringen av brottsligheten.

– Att det här ens tillåts hända i Sverige 2020 är makalöst, det är skandalöst, oacceptabelt. Och det är så uruselt, så svagt, att det görs så lite för att trycka tillbaka det här, sade Åkesson i sändningen.

LÄS MER: Löfvens löfte – mer pengar till pensionärer i höstbudgeten: Så mycket blir det

STOCKHOLM 20200909 Jimmie Åkesson (SD) i debatt med Stefan Löfven (S) vid riksdagsårets första partiledardebatt i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Statsminister Stefan Löfven (S) talade också om kampen mot gängbrottsligheten.

– Hela samhället måste kraftsamla och det är vår gemensamma uppgift, sade statsminister Löfven bland annat.

LÄS MER: Moderaternas förslag: Utvisa gängkriminella även utan dom

Åkesson pressades i Aktuellt om hostan i riksdagen

Men efterspelet till debatten kom alltså att handla om Åkessons hälsa – och hans omdöme att överhuvudtaget komma till kammaren när han hostat och snörvlat.

SD-ledaren förklarade att han varit tydlig med att följa riktlinjerna på Folkhälsomyndighetens hemsida. Samtidigt förklarade han då att han ännu inte hunnit testa sig för covid-19.

LÄS MER: Expertens dom: ‘Då lär regeringen vara rökt’

I SVT:s sena ”Aktuellt”-sändning sex dagar senare pressades Åkesson i direktsändning.

– Jag följde ju de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten hade på sin hemsida för de som inte testat sig. De gick ut på att om du haft symtom i sju dagar och varit feberfri i två dygn – men du kan ha hosta och så där – då ska du gå till jobbet. Och det gjorde jag, sade Åkesson och förklarade att han inte kände sig sjuk.

LÄS MER: Regeringens löfte: ”Största satsningen på äldreomsorg någonsin”

Åkesson: ”Ett skönt besked för mig”

I direktsändningen från TV-huset fick Åkesson också frågan varför han inte testat sig för covid-19 innan debatten i riksdagen. SD-ledaren förklarade då att han inte haft tid till detta, men att han nu gjort det.

– Jag testade mig i fredags men har inte fått svar än. Det skulle ta 48 timmar, men det har det inte gjort, sade Åkesson i SVT:s sändning.

Nu har han fått svar.

Jimmie Åkesson har testat sig – och han har inte varit sjuk i coronaviruset.

”Strax efter 11:30 på torsdagen kom så beskedet att mitt test för covid-19 var negativt. Ett skönt besked för mig, men såklart också för alla som engagerat sig i mitt hälsotillstånd senaste veckan”, skriver han på Instagram på torsdagseftermiddagen där han också visar upp en bild på provsvaret.

LÄS MER: S tappar stöd i ny mätning – oppositionen ökar: Här är senaste siffrorna

STOCKHOLM 20190508 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson efter avslutad EU-debatt med Liberalernas partiledare Jan Björklund i Alviks kulturhus på onsdagen. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required