Ukrainska flickan berörde hela världen med sin sång från skyddsrummet – nu är hon i säkerhet i Polen

Sjuåriga Amelia från Ukraina berörde en hel omvärld med sin sång från ett skyddsrum i Ukraina.

Nu har hon lyckats ta sig till säkerheten i Polen, där hon en än gång rör oss till tårar med sin röst.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari har över 3,3 miljoner människor tvingats fly från landet, enligt siffror från UNHCR.

Familjer har tvingats lämna sina hem och försökt ta sig till tryggheten i andra länder. Många runt om i världen engagerar sig för att hjälpa de krigsdrabbade.

Stödet för att stötta landet har varit enormt. Många har startat insamlingar för att donera pengar. Hollywoodstjärnparet Mila Kunis och Ashton Kutscher startade i början av mars en insamling och har nu kunnat skänka över 330 miljoner kronor. Svenske fastighetsjätten Roger Akelius bidrar med över en halv miljard kronor.

Många svenskar har också tagit sig ner till Polen för att hjälpa på plats. Bland annat har de kört ned förnödenheter, eller hämtat ukrainska flyktingar och tagit dem till säkerheten i Sverige.

LÄS MER: Kjell Bergqvist varma krafttag – hjälper ukrainska flyktingar i trygghet

Människor flyr från Ukraina
Familjer från Ukraina flyr kriget vid gränsen till Polen. Foto: Ola Torkelsson / TT

Sjuåriga Amelia sjöng från ett skyddsrum i Kiev

För de ukrainare som inte lyckats ta sig över landsgränserna har många tvingats söka sig till i skyddsrum för att undkomma Rysslands attacker.

En av dem var sjuåriga Amelia. I början av mars spreds ett videoklipp som nu setts av miljontals människor. Där ses den ukrainska flickan sjunga ”Let it go” från ett skyddsrum i Kiev, Ukraina.

Hennes röst trollbinder familjerna framför henne och genom spridningen av videoklippet berörde hon också en hel omvärld.

Sjöng för tusentals människor i Polen

Amelias vackra röst värmer i hjärtat och blir en ljusglimt i allt det hemska som sker runt omkring henne.

Men nu rapporterar nyhetsprogrammet ”Efter Fem” att Amelia och hennes mormor lyckats ta sig till säkerheten i Polen.

Under söndagen fick Amelia än en gång sprida värme med sin röst. Inför tusentals människor uppträdde den sjuåriga flickan i en stödgala för Ukraina.

I ett videoklipp kan man se henne framföra Ukrainas nationalsång i en fullsatt arena i Polen.

– I dessa tider när vi mest rapporterar om otroligt mycket elände och svårigheter så är det väldigt glädjande att kunna rapportera något som varit positivt, säger programledaren Tilde de Paula Eby i ”Efter Fem”.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);